pohanka

Pohanka je bezlepková obilovina a má bohaté využití ve výživě. Lze ji koupit loupanou a neloupanou, tmavě hnědou a také jako mouku. Kdysi to byla strava chudých  a přitom jim dodávala dostatek živin. Dnes naštěstí se k ní opět vracíme a zjšťujeme, jak je to skvělá potravina a jaké má bohaté využití.

Přidává se k jídlům jako příloha, ale vaří se z ní i kaše a různá hlavní jídla. Z mouky lze připravovat kaše, placky, knedlíky i buchty. Pohanka je poměrně bohatá surovina v našem jídeníčku.

Opisy z knížky od Šmajstrly:
Základní složení pohanky loupané (od Šmajstrly) mg/100g
voda-12,6, / bílkoviny-9,77/tuk-1,73/sacharidy-72,4/vláknina-1,58/minerální látky-1,72/
minerální látky=vápník-120/železo-4/hořčík-390/fosfor-320/draslík-450/měď-1/ mangan-3,5/ zinek-0,9
vitaminy B1-4,2/B2-1,1/B6-0,2/E-4,1/cholin-44/niacin-2,1/rutin-6,5/
Aminokyseliny:isoleucin-0,37/leucin-0,57/valin-0,51/methionin-0,17/cystein-0,19/phenylalanin-3,7/tyrosin -0,20/threonin-0,38/
tryptophan-0,14/lysin-0,57/histidin-021/ arginin-0,78/

 

Doporučuje se pohanku před vařením propláchnout vařící vodou, aby se smyla případná hořkost. Vaří se ve vodě a nebo v mléce podobně jako rýže. Stačí ji lehce povařit, poté přikrýt poklicí a nechat dojít v hrnci už při vypnuté plotýnce. Můžete ji solit a jinak okořenit už během vaření.