Srovnání znaků vnějších i vnitřních masožravců, býložravců, všežravců a člověka

 

 

Vlastnost Masožravec Býložravec Všežravec Člověk
Obličejové svaly Omezené pro možnost širokého otevření úst Dobře vyvinuté Omezené Dobře vyvinuté
Typ čelisti Úzký úhel Široký úhel Úzký úhel Široký úhel
Poloha čelistního kloubu Na úrovni stoliček Nad stoličkami Na úrovni stoliček Nad stoličkami
Pohyb čelisti Stříhání, minimální pohyb do stran Žádný střih, pohyb do stran a dopředu Stříhání, minimální pohyb do stran Žádný střih, pohyb do stran a dopředu
Hlavní čelistní svaly Spánkové Žvýkací Spánkové Žvýkací
Otevírání úst vs Velikost hlavy Velké Malé Velké Malé
Zuby: Řezáky Krátké a špičaté Široké, zploštělé, ve tvaru rýče Krátké a špičaté Široké, zploštělé, ve tvaru rýče
Zuby: Špičáky Dlouhé, ostré a zakřivené Tupé a krátké / dlouhé / žádné Dlouhé, ostré a zakřivené Krátké a tupé
Zuby: Stoličky Ostré, zubaté, čepelovité Zploštělé se složitým povrchem Ostré, zubaté a/nebo zploštělé Zploštělé
Žvýkání Žádné, polykání celých soust Intenzivní žvýkání Polykání celých soust nebo drcení Intenzivní žvýkání
Sliny Žádné trávicí enzymy CH trávící enzymy Žádné trávicí enzymy CH trávící enzymy
Typ žaludku Jednoduchý Jednoduchý nebo vícekomorový Jednoduchý Jednoduchý
Kyselost žaludku Menší nebo rovno pH 1 s jídlem v žaludku pH 4 až 5 s jídlem v žaludku Menší nebo rovno pH 1 s jídlem v žaludku pH 4 až 5 s jídlem v žaludku
Kapacita žaludku 60 % až 70 % objemu zažívacího traktu Méně než 30 % objemu zažívacího traktu 60 % až 70 % objemu zažívacího traktu 21 % až 27 % objemu zažívacího traktu
Délka tenkého střeva 3 až 6 násobek délky těla (od hlavy ke konci páteře) 10 až více než 12 násobek délky těla (od hlavy ke konci páteře) 4 až 6 násobek délky těla (od hlavy ke konci páteře) 10 až 11 násobek délky těla (od hlavy ke konci páteře)
Tlusté střevo Jednoduché, krátké, hladké, bez fermentace Dlouhé, složité, může být vakovité a fragmentované Jednoduché, krátké, hladké, bez fermentace Dlouhé, vakovité, fragmentované
Játra Mohou detoxikovat vitamin A Nemohou detoxikovat vitamin A Mohou detoxikovat vitamin A Nemohou detoxikovat vitamin A
Ledvina Extrémně koncentrovaná moč Mírně koncentrovaná moč Extrémně koncentrovaná moč Mírně koncentrovaná moč
Nehty Ostré drápy Ploché nehty nebo tupá kopyta Ostré drápy Ploché nehty
Termoregulace Vyplazení jazyka, rychlé dýchání Pocení Vyplazení jazyka, rychlé dýchání Pocení

 

Přeloženo z www.vegan-straight-edge.org.uk/taxonomy.htm (nefunkční odkaz).

Masožravci mají velmi krátká střeva, aby se rychle zbavili hnilobných bakterií z masa. Býložravci mají střeva dlouhá, aby kvasné bakterie nutné pro zažívání rostlinné potravy měly pro svou činnost dostatek času. Masožravci mají drápy a dlouhé špičáky vhodné k trhání masa, žádné stoličky. Tato zvířata potravu nepřežvykují, ale hltají i v kusech (mnohdy i celou kořist najednou). Býložravci mají vyvinuté stoličky a čelisti, které se pohybují do stran, aby usnadnily žvýkání.

Sliny masožravců neobsahují ptyalin. Masožravci proto nemohou trávit tak dobře škroby. Masožravci vyměšují desetkrát více žaludeční kyseliny než býložravci. Tato látka je potřebná k rozkladu masa a kostí ve stravě. Potrava býložravců putuje do žaludku už mírně natrávená, první fáze trávení se odehrává v ústech. Masožravci se nepotí, ale regulují tělesnou teplotu vyplazením jazyka a rychlým dýcháním. Býložravci mají potní žlázy k regulaci tělesné teploty a vyměšování odpadových látek.

Člověk je přirozený býložravec, který se sice v případě nouze může živit i masem, není to však optimální typ potravy pro jeho organismus. Člověk ani nemá typické instinkty dravce. K masité stravě ho donutil nedostatek jiných zdrojů potravy způsobený klimatickými změnami a následná pohodlnost, zvyk a tradice.

Mnoho lidí má dojem, že fyzicky aktivní život a odmítání masa nejde dohromady. Kdyby to byla pravda, nemohli byste si přečíst tento velmi zkrácený seznam známých vrcholových sportovců, zpěváků a herců, kteří maso odmítli. Většina z nich jsou lidé, kteří si mohou dovolit to nejlepší jídlo na světě v neomezeném množství. Proč myslíte, že zvolili bezmasou stravu?

Známí vegani

Alanis Morissette (zpěvačka)
Bill Clinton (politik)
Bryan Adams (zpěvák)
Buddha (duchovní)
Dalai Lama (duchovní)
Carl Lewis (sportovec)
Madonna (zpěvačka)
Mike Tyson (sportovec)
Moby (hudebník)
Ozzy Osbourne (zpěvák)
Robbin Williams (herec)
Russel Brand (herec)

Známí vegetariáni

Abraham Lincoln (bývalý prezident USA)
Albert Einstein (vědec)
Bill Gates
Bob Marley (hudebník)
Brad Pitt (herec)
Demi Moore (herečka)
Dustin Hoffman (herec)
Enya (zpěvačka)
Franz Kafka (spisovatel)
George Harrison (člen Beatles)
Janet Jackson (zpěvačka)
Ježíš Kristus (duchovní)
Jim Carrey (herec)
John Lennon (člen Beatles)
Leonardo Da Vinci (malíř)
Martina Navrátilová (sportovkyně)
Michael Jackson (zpěvák)
Nikola Tesla (vědec)
Pamela Anderson (herečka)
Pink (zpěvačka)
Ringo Starr (člen Beatles)
Suzanne Vega (zpěvačka)
Victoria Beckham (zpěvačka, modelka)

...a další

Proč?

Organizace PETA natočila spot Chew on this, který poskytuje 30 nejdůležitějších důvodů, proč nejíst maso. Zde jsou některé z nich:
  1. Protože to není spravedlivé
    Zabíjení druhých zvířat pro potravu je pouhé vykořisťování. A proč to děláme? Jen proto, že jsme silnější než zvířata, máme omračovací pistole a řeznické nože. To vážně není fér.
  2. Protože bys nesnědl/a svého psa
    Většina lidí je zděšena, že některé národy jedí psy nebo velryby, ale tato zvířata trpí úplně stejně jako kuřata nebo krávy. Není rozdíl mezi tím sníst v Africe zebru nebo doma u televize kuře.
  3. Protože je to krutost, kterou můžeme zastavit
    Můžeme si připadat bezmocní proti válce a ostatním formám násilí, ale můžeme zastavit utrpení na jatkách, pokud jako jednotlivci odmítneme maso.
  4. Protože v dnešní době není nutné zabíjet, abych žil
    Když nezabíjíme zvířata proto, abychom přežili, proč tedy? Zkuste si na to odpovědět.
  5. Protože jen hloupý člověk zbije zvíře... a ještě hloupější ho sní
    Pokud jíš maso, platíš něco tak krutého, že kdyby se to spáchalo na psovi či kočce, byla by za to jatka okamžitě odsouzena.
  6. Protože žádné zvíře si nezaslouží zemřít pro naše chuťové buňky
    Lidská touha po příchuti masa není vůbec důležitá v porovnání s touhou zvířete nebýt týrán a krutě zabit.
  7. Protože bychom neměli svým dětem lhát o původu masa které jíme
    Proč dětem lhát? Nesnažíte se skrýt pravdu? Děti mají zvířata rády - zkuste jim říct pohádku o jatkách. A proč ne?
  8. Protože v každém balení kuřete jsou výkaly
    Americké ministerstvo zemědělství ve své studii zjistilo, že 98 % mrtvých těl brojlerů je infikováno výkaly.
  9. Protože maso je špinavé a krvavé
    Na světě je ročně téměř miliarda masem způsobených nemocí, z kterých tisíce vedou ke smrti. Do svalu (který pak člověk sní) zvíře vylučuje tuky, ale i dioxiny, antibiotika, pesticidy a toxické formy arsenu.
  10. Protože obilí použité k nakrmení dobytka by mohlo nakrmit celý svět
    Plných 80 % zemědělské půdy je použito pro nakrmení kuřat, prasat a ostatních hospodářských zvířat. Kdyby se toto gigantické množství potravy uvolnilo, bylo by možné nakrmit celý svět.
  11. Protože víc než polovina veškeré vody se spotřebuje pro "vyrobení" masa
    Vyrobit pro masožravce potravu na jeden den vyžaduje třináctkrát více vody než pro vegetariána.
  12. Protože pokud jíš maso, nemůžeš si říkat ochránce zvířat
    Poskytování vody a obilí faremním zvířatům namísto přímé spotřeby lidmi je největším důvodem, proč ubývá pitné vody a narůstá světová chudoba. Velkofarmy spotřebovávají více vody než všichni lidé dohromady a produkují tolik odpadu jako celá Amerika.
  13. Protože jsou bezbranní
    Laureát na Nobelovu cenu Isaac B. Singer označil speciesismus za nejradikálnější formu rasismu, protože zvířata jsou nejméně schopná se ubránit a nejlépe se na nich spáchává krutost.
  14. Protože když zvířata cítí bolest, také pláčí
    Když je spálíš, cítí to. Když jim dáš elektrickou ránu, cítí to. Zvířata cítí bolest stejně a na stejné úrovni jako my lidé.
  15. Protože oni také nechtějí zemřít
    Zvířata si svých životů váží stejně jako my.
  16. Protože ať to nakrájíš jak chceš, je to pořád mrtvé tělo
    Nebo ne? I zvířata jsou ze svalů, kostí a krve, takže "maso" je jen eufemismus (zjemňující výraz) pro rozkládající se mrtvé tělo.
  17. Protože komerce není žádnou omluvou pro zabíjení
    Masné průmysly vám můžou tisíckrát tvrdit, že maso potřebujeme pro správný růst, ale jestli je to pravda je, proč všichni vegetariáni dávno nezemřeli na selhání organismu?
  18. Protože k tomu přeci křídla nejsou
    Kuřata, prasata a ostatní faremní zvířata nikdy nemohou dýchat čerstvý vzduch, stavět hnízda, přitulit se ke svým mladým ani dělat nic, co je pro ně přirozené.
  19. Protože každý chce být volný
    Víme to, když vypustíme papouška z klece nebo vezmeme psa do parku, a stejně je to i pro faremní zvířata. Touží po svobodě, stejně jako lidé.
  20. Protože moc neznamená, že je to správně
    V našem morálním vývoji jsme dosáhli hranice, kdy bychom měli uznat, že i ostatní druhy si zaslouží ohledy, stejně jako jsme si nakonec uvědomili, že otroctví je špatné, ženy si zaslouží práva a děti by neměly být zneužívány.
  21. Protože to není zdravé
    Vyloučení zvířecích produktů předchází srdečním chorobám (masitá strava ucpává tepny o 28 %), vylučuje obezitu, omezuje impotenci a poruchy erekce. Víte, že vegetariáni prakticky netrpí rakovinou?
  22. Protože víš, že je to špatně

Co říká prakrický lékař na vegetariánství? Poslechněte si na:Mudr. Zbyněk Luňáček 

https://www.youtube.com/watch?v=IOLEzgP1ojM

 

http://e-petice.cz/petitions/petice-za-zmenu-stravovani-ve-verejnych-zarizenich.html

 

 

 

Setní s biotronikem Tomášem Pfeifferem v sobotu 19.4. 2014 ve 14.30 ve Vegetariánské restauraci Harmonie v Třinci, Jablunkovská 382

My všichni svými jedinečnými způsoby hledáme. Na konci těchto cest, nejen u Komenského poutníka v Labyrintu světa a ráje srdce, je tušení hloubky bytí. Jsou to otázky života, osudu, zkrátka bytí. Mou cestu změnil "svou" filosofií Bytí Josef Zezulka. Vzájemné sdílení není jen slovo. Chcete-li, můžeme hledat společně na přednáškách Univerzity Bytí, která poskytuje tuto možnost již více jak 17 let.

www.dub.cz, tel.: 222318725

Tomáš Pfeiffer

 

 

Elixír dlouhověkosti, Goji šťáva 100%, více na www.vegetharmonie.ramissio.com

obsahuje mnoho vitamínu C, betakarotenu, 18 aminokyselin, nejvíce antioxidantů z rostlin na Zemi a další hodnotné látky. Dodává energii, regeneruje, očišťuje.

Vyrábí se přímo v Himalájích do 6 hodin od sběru. Bez přídavků konzervantů a cukru. Chuť po mrkvičce a rajčátkách. Na výrobu 1 litru šťávy Goji je třeba 7kg

plodů. Plody jsou plné sluneční energie a mají  krásnou červenou barvu.

Albert Einstein ( vědec a matematik, fyzik): "Nic neprospěje liskému zdraví a zvýšení šance na přežití života na Zemi tak, jako evoluční přechod na vegetariánskou stravu."

" Člověk je část celku, jemuž říkáme vesmír, je jeho součástí omezenou v čase a prostoru. Vnímá sám sebe, své myšlenky a pocity jako něco odděleného od všeho ostatního, je to jakýsi druh optického klamu jeho vědomí. Tento klam se stává naším vězením, neboť omezuje naše osobní touhy a zalíbení pouze na několik nejbližších lidí. Naším cílem musí být vymanit se z tohoto vězení tím, že rozšíříme působení svého soucitu s do své milující náruče přijmeme všechny živé bytosti a celou přírodu."

Věřte svému srdci a intuici. Pátrejte po informacích, ověřujte si je a  promyšlené uplatňujte ve svém životě.

 

Otvírám novou vegetariánskou restauraci Harmonie v Třinci.

Srdečně všechny zvu do příjemného prostředí a k ochutnání pestré vegetariánské stravy a nápojů.

 

 

 

Henri Monford, nic nejí a žije z prány

Mluvím na stránkách o výživě a o detailech co jíst, ale veškeré informace jsou úplné  nic k tomu, co říkal pan Henri Monford. Ukázal mi jinou cestu, i když zatím v nedohlednu, ale je to možnost zcela jiného pohledu na výživu člověka a jeho možnosti, které se vymykají běžnému standartu a všem lékařským tvrzením.

V listopadu byl v České Republice francouz breatharián, co už 9 let nic nejí, jen lehce pije a přesto žije, léčí a je čím dál zdravější.

Jmenuje se Henri Monford, má 58 let a je to šaman. ( Není členem žádné sekty ani organizace, dělá  vše jen za sebe sama.) Před tím, než se rozhodl nic nejíst a vyživovat se tzv. z prány, nebo-li z bioenergie, tak měl nadváhu,problémy s dýcháním, brýle a kožní problémy.  Navíc byl závislý na systému peněz, na jídle a  na politice lékařů a farmaceutických a zemědělských firem a samozřejmě na politice země.

Dnes říká, že je svobodný a na nikom nezávislý, je zdravý, veškeré zdravotní problémy mu ustoupili a navíc mu znovu narostli vlasy. Zlepšili se mu všechny smysly a může tak lépe provádět šamanskou činnost, tedy léčit a šířit informace dále  po celém světě.  Jeho tělo potřebuje denně jen 1,5 až 2 hodiny spánku a je to, jako by spal 8 hodin. Má tedy hodně času na další aktivity.  Paměť má  výbornou.

Než začal žít jen z prány, tak asi 2 roky přešel na půsty a omezení stravy a zlepšení stravy co se kvality týče. Ze svých 120kg měl pak jen 90kg.

U kamaráda četl knihu o výživě z prány od paní Jasmuheen a ráno začal, a od té doby už uběhlo 9 let. Jeho váha se upravila sama na 75kg a od té doby se drží na stejné úrovni.

Předpoklad je dát do rovnováhy všechny části člověka, tedy  fyzickou, mentální, emoční i duchovní část a pak se zbavit všech strachů a nastoupit 21 dení přípravu podle návodu Jasmuheen, ale  pít, aby se tělo očistilo a pak po zodpovězení důležitých otázek a odpovědi na všechny otázky ano, můžeme pokračovat, jinak je nutné se najíst.  Je třeba poslouchat své tělo, jinak to není v pořádku a může to být i nebezpečné. Pokud je ale vše v pořádku, začne proces výživy z prány a celé tělo se vyčistí , uzdraví a omládne a s tím jde také zlepšení i duchovních a mentálních schopností. Také hlubší pochopení světa a souvislostí. V podstatě se změní celý člověk a to od základu, od buněk, protože výživa je čistá, bez nánosů toxinů a nepotřebných látek.

 Nejlépe si ho poslechněte sami, připravte se na 3 hodinový záznam, ale stojí to za to. Pozval ho k nám pan Jaroslav Dušek a připravili několik přednášek po celé republice, zde najdete nahrávku .

http://www.kinobox.cz/porady

http://www.ulozto.cz/11385736

http://www.ulozto.cz/11338624

Henri Monford v.doc (87,5 kB) ...........psaný text přednášky z Brna

V roce 2013 vyšla kniha přeložena do češtiny , editorka  je češka a již také se živí pránou." Pránická výživa jiná cesta ke spiritualitě" Henri Monford, editorka Dana Hájková

 

 

 

    http://h 

přímo stránky pana Monforda.

http://nourriture.pranique.free.fr/livre.html

 

PS: Breathariánů je dnes na  Zemi asi 30 000. Převážně v Indii, ale i  v Americe a u nás.

 

BIOENERGIE .

Co to je bioenergie?

Kolem každé rostliny a živé bytosti je bioenergie, dá se říci jakási aura,  zářivá energie, kterou bežným okem nevidíme, ale je měřitelná a fotografovatelná. Někteří citliví lidé ji vidí a nebo cítí.

Nejvíce BIOENERGIE Z POTRAVIN MAJÍ ROSTLINY.  Tedy obiloviny, bobuloviny, plody, byliny  a další. Nejvíce této energie je v čerstvě vypěstované rostlině, tedy hned po utržení a bez tepelné  a jakékoliv další úpravy. Postupně se bioenergie vytrácí skladováním, konzervací a tepelným zpracováním. Mikrovlnný ohřev doslova zničí jakoukoliv bioenergii a navíc je potrava nejen mrtvá, ale i škodí.

Mrtvé bioenergeticky jsou také různé uměle vyrobené vitamíny, minerály, rafinivané tuky a cukry.  Omezenou energii mají i minerály z hornin.

 

Škodlivou bionergii mají veškeré potraviny  z masa a z výrobků z mrtvých zvířat. Jedná se o energii omezujícího a poškozujícího chovu, násilné smrti a hnilobného procesu, který začal ihned po zabití. Veškerá tato energie se neztrácí ani vařením, či jinou úpravou, ale ocitá se po snězení v těle člověka a velmi silně ho ovlivňuje.

 

Napadá mě několik otázek:        Proč lidé ve vyspělých zemích trpí nedostatkem energie a jsou tak nemocní, když mají dostatek potravin a navíc bohaté na bílkoviny, minerály a vitamíny? Proč jsou někteří lidé obézní a přesto mají stále hlad?  Proč roste egresivita? Kde se stala chyba?

 

Moje jedna z možných odpovědí a důvodů.............. protože jedí sice dost potravin, ale potraviny jsou chudé na bioenergii a nebo ji mají poškozenou. Možná, že by stačilo jíst méně, ale více energeticky bohatou stravu. Více se vrátit zpátky k přírodě a k jednoduchosti.

Snahou člověka by měla být rovnováha a to nejen na fyzické úrovni, tedy být fit po tělesné stránce, ale mít v pohodě i duchovní stránku a tak mít vyrovnanou bioenergii vlastní bytosti. Očistit se od různých nánosů nám může pomoci také strava  s čistou bioenergií, očistí nejen fyzické tělo, ale i duchovní tělo. Bioenergie poté může proudit a my budeme mít dostatek síly, odolnosti a plné zdraví.

 

Doporučení: Jezte potraviny co nejvíce čerstvé, co nejméně tepelně upravujte, vyhýbejte se chemicky upravovaným potravinám, polotovarům a margarínům.  Vyhoďte mikrovlnku.  Pořiďte si zahrádku a pěstujte si vlastní ovoce a zeleninu a bylinky nebo nakupujte od pěstitelů, kteří se vyhýbají chemickému hnojení a snaží ošetřovat své výpěstky bilogicky. Pokud to nejde, tak alespoň  jezte co nejvíce syrovou stravu a zbavenou všech dusičnanů a škodlivých povlaků. Choďte do přírody. A pokud stále jíte maso, tak začněte přemýšlet a zkuste se vcítit třeba někde venku na zahrádce třeba do mravence, do včely, do krávy, zkuste být chvíli jimi, tím zvířetem, možná časem pochopíte.  A pak zjistíte, že Vám stačí menší dávky jídla a cítíte se lépe po všech stránkách.

PS: Jíme proto, abychom měli energii a ne proto, abychom naplnili břicho prázdnou hmotou.

 

 

Kontakt

Vegetariánská rodina, muži, ženy a děti §§§§§§§§§§§§§§§
....................
000
+420.604278455 dagmar.mrajcova@seznam.cz