Ničení přírody  a jak jí můžeme my sami pomoci k uzdravení

Všude slyšíte, jezte zeleninu a ovoce, obiloviny a luštěniny. No jo, ale tyto rostliny musí někde vyrůst, na nějakém poli, na nějaké půdě, potřebují nějakou vodu a vzduch, slunce  atd. 

Jaká je dnes půda, voda, vzduch?

 Jaká je tedy ta zelenina a ostatní plodiny?

  Jak s  tím souvisí naše zdraví a zdraví dalších generací?

 

Všichni to víme, všude se o tom mluví, že se příroda poškozuje.

Ale jak tomu zabránit a nebo jak tomu my sami můžeme pomoci, aby se vše zlepšilo, popřípadě alespoň zastavilo, či omezilo na nutné minimun?

 

 1.Tak především, už jen tím, že přestanete jíst maso, děláte pro přírodu mnoho. Šetříte lesy, vodu, energii, spodní vodu, půdu a také investice do chemie a medicíny. Omezujete špatnou energii v prostoru.

 2.Dívejte se kolem sebe, tím myslím doma, ale i v práci, ve škole, venku na ulici. Co pozorujete?

 Přemýšleli jste někdy o tom, co vypouštíte denně do kanálu z vodovodních kohoutků?  Co doma používáte za chemické prostředky,které vám pomáhají s uklidem,mytím, praním? Co v práci? A to nemluvím o tom, že čističky vody nevyčistí vše, vždyť voda má paměť a mění svoji krystalovou strukturu podle podmínek, kde se nachází. Nejhezčí krystaly má voda samozřejně v čisté přírodě. Více informací najdete v knihách od  Masaru Emoto.

Víte, že existují ekologicky šetrnné výrobky, které neškodí ani člověku a ani přírodě, že se do pár hodin rozloží a nezanechávají po sobě chemickou stopu v podobě sinic, těžkých kovů či dokonce jedů? A dokonce fungují a jsou levnější , než agresivní látky z drogerie?  Např. české výrobky od firmy missiva, více na www.zdraviapriroda.cz

3. Třídíte odpad? A to nejen papír, ale i sklo, plasty a kovy? Pomáháte tím aspoň trochu vrátit zpátky do koloběhu spotřeby zboží.

4.Jakýkoliv výrobek, co koupíte, se musí z něčeho vyrobit, tedy získat suroviny, upravit je, vyrobit konkrétní věc, dopravit ji až do obchodu, k vám domů, pak sloužit a pak jde do odpadu, ale nevrací se zpět, odkud začala cesta . Tedy není to uzavřený cyklus a jednou dojdou suroviny. Navíc se při výrobě vyrábí mnoho chemických škodlivin, i při dopravě a to nemluvím o tom, že mnoho věcí slouží jen krátce a skončí brzy na skládce, kde vzniká další problém, co s ním.  Zase většinou škodí.

V dnešní době velkého nakupování a honění se za věcmi, abych náhodou nebyl mimo současnou módu a techniku, je vlastně koloběh honění se za penězmi, abychom na to vše měli, pak bez energie si těch věcí ani pořádně neužijem, a už jsou z módy a kupujeme další. Většinou navíc to nové zboží vydrží méně  dlouho bez poruchy a tak nás to nutí stále kupovat nové a nové. My se snad za chvíli zahltíme věcmi a zapomeneme na vztahy, na přátele a samozřejně na přírodu, bez které pak jednou vyhynem.

Já sama se začínám zamýšlet nad tím, jestli skutečně tu věc co kupuji potřebuji a jestli je hodně kvalitní, aby mi dlouho vydržela. Nemusí to být nejlepší značka, ale kvalita.

Nezajímá mě ani názor okolí, jestli je něco moderní, spíše mi věc musí sloužit a přinášet užitek a nebo mě samotné potešení a mým blízkým.  Například nemusím mít hned teď nový mobil, pokud mi ten co mám, ještě dobře slouží a splňuje mé potřeby telefonovat a psát sms, dokonce fotit. Více funkcí stejně nepoužívám. A nový bych stejně zase používala hlavně k telefonování a sms. Ostatní funkce bych stejně asi nevyužila.

 Tak je to i s autem, kde musí být malá spotřeba paliva a vůz mi musí sloužit, ne já jemu.

 Oblečení musí spňovat hlavně funkčnost a když ho vybírám, tak musí být i esteticky vyvážený a myslím i na budoucnost, aby se hodilo i k jiným věcem na nošení. Dávám přednost bavlně a přírodním vláknům, jednoduchosti a praktickým detailům, především oblečení na sport.

 Zajímá mě také abych neměla problém s praním a  žehlením, nejlépe,když nemusím žehlit a vyperu lehce v pračce.  Proč bych si přidělávala práci a zatěžovala přírodu chemií a zbytečnou ztrátou energie.

5. Zajímejte se také o dění ve vašem městě či vesnici, jak nakládají s odpady, zda třídí, čistí atd. Vy sami uklízejte i okolí nejen svůj dům či byt. Vždyť i ta ulice je místo kde vlastně žijete, ten les je místo, kam chodíte, nespoléhejte se jen na druhé, že to udělají za vás.

Co se vypouští do ovzduší a vy to pak musíte dýchat? Hledejte zdroj  a dělejte s tím něco, alespoň se ozvěte. Vy sami nespalujte věci, které při spalování vypouštějí škodlivé látky, např, plasty  v krbu a pod.  Kal v kotlích atd.

Jezděte autem ,jen pokud je to nutné, jinak raději choďte a jezděte na kole, nebo nějakou hromadnou dopravou.

Pokud jezdíte nakupovat, tak nakupujte třeba jen jednou nebo dvakrát týdně , aspoň i méně utratíte, protože lákadla  a reklama v obchodě tím pádem na Vás méněkrát útočí.

6.Pokud můžete tak omezte zbytečné igelitové sáčky a obaly. Někdy se tomu nevyhneme, ale přece jen, určitě ještě někde najdete možnost.

Oblečení, které vyřazujete, třeba po dětech, pokud už z nich vyrostli, zkuste dát dál do koloběhu, třeba další mamince v okolí a nebo na charitu.

 

7.Doma používejte na natírání a malování přírodní barvy  a bez škodlivých látek, jednak ať to pak nemusíte dýchat, a taký tím šetříte přírodu. Pokud stavíte, či zařizujete  si bydlení, volte raději přírodní materiály a nátěry na nich, vždyť tam bucete bydlet vy a nehledě na to, že při výrobě taky vznikalo méně škodlivin a dokonce, až vám věc přestane šloužit, půjde lépe recyklovat.

8. Nakupujte jen věci které skutečně potřebujete, nekupujte je jen proto, že jsou levnější a v akci a nebo, že je má váš známí, či soused. To je nezodpovědnost nejen k sobě , ale  i k té přírodě.

 Nežijme jen spotřebním zbožím, ale najděte si i jinou zábavu, než je nakupování a předvádění se.

9. Pokud pěstujete zeleninu a ovoce, hnojte přírodním hnojivem, třeba koňskou mrvou, posečenou trávou, kravskými granulemi atd. Dnešní ekologické zahradnictví dokonce doporučuje nerýt, ale dát na půdu vrstvu kompostu a zasypat silnou vrstvou slámy. Rýt lze přirozeně pěstováním hlubokokořeněnými a rychle rostoucími rostlinami. Sít ne do

řádku, ale směsi semen, které se vzájemně podpoří a vy nemusíte tak okopávat, jen protrháváte.

Pěstujte raději starší a přírodnější odrůdy , které nepotřebují být šlechtěny a speciálně ošetřovány, protože pak ztrácejí přírodní odolnost.

Máte-li okrasnou zahradu, přidejte do ní více bobulovin, aby se i ptáci najedli a pomohli vám tak s broučky na zahradě, které tam nechcete.

Trávu nechte být přírodní tzv. jedlou trávou, nemusí se hnojit ani tak moc sekat. Dokonce se může jíst, tedy některé lístečky, třeba pampeliška, sedmikráska, jetel.

Přidejte si do zahrady rostliny, které jsou nejen pro okrasu, ale vám přinesou i užitek, je přece škoda mít zahradu a nevypěstovat si třeba vlastní jablka, jahody, maliny, ořechy, zelené lístečky a další plody a kořeny i vlastní kopřivu.  Hledejte rostliny, které na jaře krásně kvetou a přinesou včeličky, pak mají chutné plody a vám dají mnoho vitamínů, popřípadě se nají nějaké zvířátko.  Vždyť o tom by ta zahrada měla být, ane jen dělat pro okrasu, protože to zrovna móda tak určuje. Vždyť kdo určuje, co je krásné a co se líbí vám, přece vy sami a ne sousedi.  Je jen na Vás kolik času chcete věnovat nadále neužitečným věcem a nebo užitečným a to nejen pro vás, ale můžete se tak navrátit k přirozené symbióze s přírodou.

10. Člověk vyrábí také hodně hluku. A to ať už různými stroji a zařízeními, ale i hudbou, která je více hlasitě, než by mohla být.

 Prosím tedy i za přírodu, omezte zbytečný hluk, ždyť i tato energie se neztrácí, ale je a jen se může přeměnit v jinou nergii. U škodlivého hluku, ale většinou v nějakou nemoc a to ať už u člověka ,ale i u jeho okolí.

11. Nenechávejte si cenné informace o pomoci přírodě jen pro sebe, šiřte je přiměřeným způsobem dále. Tím myslím dejte informaci, ale nehádejte se a nikomu nic nevnucujte, je na každém jak informaci použije a zda ji vůbec přijme. Buďte hlavně osobním příkladem, to je někdy víc, než si myslíte.