Etický význam vegetariánství

 

-Nepodílet se na zabíjení zvířat je velmi povznášející pocit. Nastavíte-li si ve své duši, že už to dělat nebudete, odlehčí se Vám neskutečně na srdci.

Není vůbec hezký pohled na zvířata zalitá krví a před zabitím, jak to cítí a prosí o život.

 

- Je dobré se nepodílet na škaredém zacházení se zvířaty během chovu, především ve velkochovech a zbytečném mučení a omezování zvířat. Např. více zvířat na malém prostoru, kde se nemohou téměř hýbat. Usekávání ocasu, rohů, zobáků. Nepřirozená a zahnívající strava. Ležení ve vlastních výkalech, protože nemají možnost úniku. Píchání do zvířat vidlemi, kopání  nohou. Umělé  a nepřirozené množení. Krmení moučkou z kostí ze svých ze stáda. Krmení anaboliky a jinými výtažky, aby zvířata rychle rostla a další.

-Některá zvířata se vůbec během svého krátkého života nepodívají na přirozené sluneční světlo, nikdy nevidí venkovní svět. Znají jen uzavřený vnitřní prostor a umělé světlo. Sluníčko vidí někdy při převozu na místo zabití a to již tuší, že se blíží jejich konec, jsou apatičtí a v jejich těle vzniká smutek a nucená odevzdanost. Někteří vidí slunce až jako naporcovaní, třeba na venkovním grilu.

-A to je štěstí, že většinou nevíme , jak se maso zpracovává a jaký je při tom zápach, odpad, hygiena. Ví to jen řezníci. Možná , že by ostatní přešla chuť na některé výrobky i maso obecně, pokud by někdy navštívili místa, kde se zvířata nakládají na auta, zabíjí a dále zpracovávají. Popřípadě by viděli, jak se zbytky pomelou a touto moučkou se krmí zase zvířata, která jsou tak donucena být si vlastně kanibali. Vždyť člověku se příčí kanibalismus, tak proč nutí k tomu zvířata?

 

- Šetříte také naši přírodu, protože na výrobu  masa a tedy chov zvířat se spotřebuje mnohem vetší množství potravin, energie,vody, lidské práce a pod. než kdyby se pěstovali jen rostliny.  Je dokázáno, že se ušetří na jednoho člověka až 1ha pralesa, pokud přestane jíst maso.

 

- Výkaly ze zvířat zamořují naše pole, spodní vody a roznášejí různé bakterie a červíčky( např tasemnice), kteří by ani nebyli, kdyby těch zvířat ubylo.

 

- Spotřeba energie, tj. vytápění, stavby, doprava, stroje na zabíjení, úpravu a mražení a rozvoz a další úpravu masa jen zbytečně zatěžuje naši přírodu a také peněženku.

 

- Nevyskytovali by se některé nemoci, jako je např. nemoc šílených krav, alzheimerova nemoc  a další, protože ty se šíří jedině z mrtvých zvířat. Někdy moučkou ze zvířat a jejich kostí se krmí i býložravá zvířata a pak se divíme, že příroda se ozývá. Nejenom, že mi porušujeme svoji rovnováhu, ale ještě to nutíme i zvířatům.

 

- Ubylo by obecně civilizačních chorob, hlavně rakovin, srdečních chorob, kloubních problémů a to by přineslo i ekonomický efekt  v lékařství. V oblastech, kde lidé už několik generací jedí čistě rostlinnou stravu, se některé civilizační choroby vůbec nevyskytují a nebo jen vzácně, např. rakovina, infarkty a diabetes.  Doporučuji knihu Čínská studie od T.C. Campbella.

 

- Najedlo by se mnohem více lidí na světě, kdyby se přestala  dávat energie do chovu zvířat a  na zabíjení, ale obiloviny, luštěniny a další plodiny by se použili ihned jako potrava pro člověka. Třeba by se tak vymítil i hlad v některých chudých afrických a asijských zemích. Proč je učit chovat zvířata, když by stačilo je naučit vypěstovat rostliny . Jsou různé statistiky, které říkají, kolik lidí by se najedlo ve srovnání vegetarián a masožravec a množství potravy vypěstované.  Já někde četla, že 1 masožravec se dá srovnat až s 60 i 100 lidmi vegetariáni. Tedy Kdyby ubylo třeba 1000 masožravců, tak se nají dalších 9000 lidí. A to už není zanedbatelné číslo, i kdyby pravda byla poloviční.(4500).

 

- Lidé by možná bez zabíjení zvířat zapomněli i na zabíjení mezi lidmi a nebo i na jiné ubližování si. Souvisí totož agresivita u lidí velmi úzce s pojídáním masa a agresivitou schovanou v něm, která tam vznikla během jeho života a při zabití.( Bylo nekolikrát potvrzeno výzkumem, např. u vezňů, 1 skupina byla krmena bežnou u nás stravou, tedy převážně z masa a druhá skupina jedla bez masa, pozorovala se jejich agresivita a výbušnost. Jednoznačně ta skupina co jedla maso byla o mnoho více agresivní a skupina , co nejedla maso byla celkem v klidu.)  Určitě znáte zákon zachování energie z fyziky . Žádná energie jen tak nezmizí, je možná jen přeměna jedné energie v druhou. Moc by mě zajímalo jak asi vypadá energie zabitých zvířat, které rostli ve velkochovech a co je potom v mase za energii  a ta se dostane i do člověka. Jak se zabarvuje jeho aura by taky asi stálo za zkoumání.