Dusičnany v zelenině a ovoci

Určitě jste slyšeli o dusičnanech v zelenině a ovoci. Jakmile je v potravinách hodně dusičnanů, škodí to našemu zdraví a dětem to dokonce může ublížit i hned.

Dusičnany se do zeleniny a ovoce dostávají vzduchem, vodou a z půdy, ale také skladováním a pod.

Rozhodně jich je více v umělém hnojivu, ve městech a v nečistém ovzduší.

Pokud nakupujeme v obchodech , tak nevíme kolik dusičnanů tam je, můžeme jen věřit výrobcům, že je to v pořádku.

Lepší ale bude se bránit sami a to tím, že části zeleniny a ovoce, kde je zjištěno , že se skladuje nejvíce těchto látek, můžeme před konzumací odkrojit a dát pryč.

Především u jídel pro kojence a batolata bych se snažila více.

 

Mrkev, petržel a podobné podlouhlé tvary:  

Nejvíce dusičnanů je na horním a dolním okraji a uprostřed.  Tam je asi tak 90 procent všech dusičnanů, ve zbytku jen 10. Tedy odkrojíme vršek a spodek a rozkrojíme na čtvrtiny a vykrojíme střed. Ostatní už je víceméně v pohodě.

 

Řepa, kedluben a jiné podobné spíše kulaté tvary:

Nejvíce dusičnanů je na vršku a spodku, to odkrojte.

 

Zelí, květák, brokolice a podobné:

Horní listy pryč a střed pryč. U brokolice tvrdý spodek pryč, tam je dusičnanů nejvíce.

 

Bylinky a listy na salát:

Sbíráme zásadně v čisté přírodě a umýváme od prachu.

 

Ovoce:

Umýváme před použitím a u jablka a hrušky  odkrojíme jádřinec.