Dospělí vegetariáni

Začínáte s vegetariánstvím až v dospělosti a nebo chcete vyzkoušet nějaký ten den bez masa? Nebo vás jen zajímá co se doporučuje jíst, když nejíte maso, aby vám nic nechybělo a byli jste co nejvíce zdraví? 

 

V naší společnosti ještě ve stravovacích zvycích přetrvává názor, že bezmasá strava znamená chudá strava. Někde v jídelnách jen sladká jídla a nebo smažená jídla.

 Tak to by ale bylo velmi nezdravé, zdravější než maso, ale přesto pro tělo zatěžující a nedostatečné.

 Nelze se stát vegetariánem  a jen vynechat maso a masné výrobky.

 Nestačí stát se tzv. pudinkovým vegetariánem. Jakmile nahradíte salámy sýrem a maso k obědu smaženým sýrem, jogurtem, smaženou zeleninou, vajíčkem,nebo začnete vařit sladká jídla, tak vám velmi brzy bude něco chybět a něco v těle přebývat. Budou vám chybět vitamíny, minerály, bílkoviny a také životní energie.

Je třeba si něco přečíst a nastudovat o výživě, o vitamínech, minerálech , hlavně o bílkovinách a nenasycených mastných kyselinách a kde se co v potravinách vyskytuje a co by asi tak měl člověk v potravě přijímat.

Většinu informací najdete na těchto stránkách, některé informace jsou schovány pod částí suroviny, některé najdete u receptů a některé u rozpisu vegetariánské děti. Můžete i sami zapátrat v moudrých knihách a nebo na internetu.

 Rozhodně jde všechny základní výživové prvky najít v potravinách běžně se vyskytujích v obchodech, většina z nich roste i u nás. Lze nakupovat velmi levně, ale i draze. Vše závisí na tom, jak moc chceme sami tvořit a nebo si urychlit vaření.  Někteří vegetariáni hodně ušetří na potravinách, oproti masožřavcům. Někteří utratí stejně. Ale ve srovnání bohatosti jídel a pestrosti jsou stejně vegetariáni bohatší a přitom vždy za levnější nákup. Dodají svému tělu více dobrého, méně škodlivého a hlavně více energie a zdraví.

 

Z vlastní zkušenosti doporučuji zařazovat do jídelníčku pravidelně alespoň třikrát do týdne luštěniny. Denně  syrovou a nebo vařenou zeleninu, ovoce, celé obiloviny, kvalitní rostlinné oleje, semena rostlin a ořechy. Bylinky a koření. Mořskou sůl.

Jídlo musí být chutné a lahodit oku, jinak to nebude úplně v pořádku. Vždy totiž platí, že jídlo lépe ztrávíme, když je k tomu i dobrý vniřní pocit. Někteří velmi uvítají ostřejší jídla, např. často muži. Doporučuji zkoušet indická koření, jako je kurkuma, chili, zázvor a další. Vegetariánské přece neznamená bez chuti. Jídla mají být chutná, bychom je jedli rádi a ne s odporem.

Důležitá je i samotná příprava jídla, nákup, skladování a vaření s láskou a chutí. Je to pak poznat i na výsledném jídle a zdraví člověka.

Dochucujte jídla kořením, bylinkami, oleji.

Pokud tepelně upravujete  jídlo, tak volte vždy raději tu nejšetrnější metodu, tedy páru, pak vaření, dušení ( za přítomnosti vody). Vyjímečně pečení a smažení.

Obměňujte jídelníček. Především k obědu dávejte různé přílohy, ne jen rýži, brambory a nudle, ale i pohanku, jáhly, kroupy, pšenici celou.

Z luštěnin vařte polévky, guláše, pomazánky, karbanátky a používejte nejen čočku, ale i hrách, fazole, sóju. Ze sóje se dá vařit i sojové maso, tofu, tempeh a další.

Koření je nejen pepř, majoránka a  paprika, ale i kurkuma, kari, kmín, bazalka, tymián, kopr, skořice, zázvor, chili, sojová omáčka bez konzervace, a další.

Dochucujte i mořskými řasami, droždím Tebi, sojovou moukou, vše je bohaté na minerály  a vitamíny, nejlépe těsně před dovařením.

Na večeře jde dobře zařazovat různé obilné kaše, nebo lehce upravovanou zeleninu a nebo jen zeleninové saláty a k tomu pečivo a nebo sýry, bezmasé salámy.  Někdo dává i tofu a nebo vajíčko.

Vařte jednoduše, většinou velmi jednoduchá jídla jsou pro člověka nejlepší a jsou i chutná.

Pro dobrou práci hlavy a mozku je dobré mlsat různé ořechy , mandle a semínka. Oni obecně prospívají nejen mozku, ale i dalším orgánům, třeba kůži. Tuky v nich obsažené se dobře ztráví a nedělají takový problém, jako třeba smažené brambůrky.

Ráno je nejlépe lehce začít a to ovocem, pokud potřebujete více zasytit, zkuste sušené ovoce jako přídavek. Na lačný žaludek se totiž ovoce nejlépe zužitkuje a využije se i jeho energie a cukry a šťávy bez zbytečného nadýmání. Ovoce se nemá míchat s jnými jídly najednou. Napít bychom se také měli před jezením ovoce. Obecně je lepší se napít před jídlem. Jednak s tím trošku zasytíme a nejíme pak hltavě a tělo pěkně ví, že  zpracovává vodu a pak to husté a nemá v tom guláš.

Na pití doporučuji vodu, čaje, čerstvé džusy ze zeleniny a ovoce. Vodu nejlépe čistou i klidně z kohoutku. Čaje bylinkové, ovocné, zelené.

Není třeba sladit čaje. Vychutnáte tak pravou chuť čaje a pokud sladíte, velmi rychle si zvyknete i na neslazené čaje a odlehčíte organismu od zbytečných cukrů. Čaje nejen že vám dodají vodu, ale i někdy čistí organismus, dodávají různé minerály i vitamíny.

Džusy by se měli pít nejlépe čerstvě vymačkané z kvalitní zeleniny, nebo z ovoce. Džusy  z obchodu už prošly teplotou, někdy jsou dochucovány i chemicky upravovány.

 Minerálky je možné také někdy zařazovat , ale raději ne každý den, přece jen minerály v nich obsažené mohou někdy i škodit. A pozor hlavně na dochucované minerálky.

 Doporučuji i pití nealkoholického piva, nejlépe s 0 promile alkoholu. Jedině tak neškodí v těle. Obsahuje hořčiny, vitamíny i minerály.

Pokud pijete kávu na povzbuzení, tak si zbytečně zanášíte střeva. Doporučuji raději zkoušet třeba ajurvédské kafe a nebo energetický nápoj energoton , najdete na www.zdraviapriroda.cz. Zelený čaj také povzbuzuje.

 

Nakupujte s rozmyslem a tam kde nemusíte, tak nešetřete, vrátí se vám to ve vašem zdraví a chuti něco tvořit a bavit se. Lepší je vždy kvalita, než kvantita.

Nejlepší je mít vlastní zeleninu a ovoce, ale jde i v obchodech a na tržištích koupit některé věci v biokvalitě a nebo přímo od zahrádkáře, který tak nehnojí, jak velkopěstitelé.

Hodně speciálních zrnin a luštěnin koupíte ve zdravých výživách, ale některé seženete i ve větších supermarketech.

Polotovary jako je tofu, tempeh a seitan, bezmasé salámy, párky a pomazánky koupíte hlavně ve zdravých výživách. Tyto výrobky mají minimálně měsíční trvanlivost a jsou vyrobeny bez chemických přísad.

 

Potřebujete se vyčistit a udělat si jarní očistnou kůru?

Doporučuji zařadit alespoň 1 den, kdy se ráno nasnídáte , hodně pití a ovoce. Přes den už jen pití. Další jídlo až druhý den. Zařazujte 1 lžíci lněného semínka, rozkousat a zapít denně. Nebo indický ječmen. Dále používat jablečný ocet. Hodně pít, třeba i zelené čaje. To vše vám očistí hlavně střeva a zažívací orgány. Pak budete více využívat obsah ůčinných látek potravinách, budete mít více energie a možná se zbavíte i nějakých zdravotních neduhů. Můžete pokračovat dělenou stravou. Tzn. nemíchat jídla dohromady, ale jíst např. jen brambory a zeleninu. Jíst jen luštěniny a zeleninu. Jíst jen chleba a zeleninu. Ne chleba a sýr. Ne brambory a vajíčko. Ne luštěniny a chleba. Ne ovoce a vločky,ne  ovoce a mléko, ne mléko a obiloviny . atd.... Prostě dělit zvlášť obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky a ovoce. Zelenina se může dávat k obilovinám, k luštěninám i k sýrům. Ovoce vždy zvlášť. Nemíchat obiloviny a luštěniny, nemíchat mléčné výrobky a obiloviny, ani ne luštěniny.Brambory míchat jen se zeleninou.

Tělo tak lépe využije živiny a více dodá energie, nemusíte pak tolik jíst a navíc se vstřebává i přebytečný tuk. Vždy je dobré často pít.

Pokud potřebujete dodat více enzymů tělu, tak nechte klíčit třeba čočku nebo pšenici. Pak klíčky přidejte do salátů a nebo udělejte pomazánku.

Klíčky také podpoří očistu organismu a navíc dodají mnoho vitamínů, minerálů i enzymů.

-

Potřebujete omezit příjem cukrů a přitom máte rádi sladké?

Vřele doporučuji stévii a prášek ze stevie. Jedná se o rostlinku, která má sladké listy. Sladkost z  ní nemá žádné kalorie a navíc obsahuje i nějaké minerály.  Pokud seženete rostlinku, tak slaďte čaj třeba pár lístečky stevie. Prášek můžete skvěle používat jak do nápojů, tak i  na pečení.

Přijatelnější pro trávení než bílý řepkový cukr je také třtinový cukr, ten ale nějaké kalorie má, sice menší než řepný cukr, ale má.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Znám opravdu hodně vegetariánů a to jak žen, tak i mužů a dětí. Někteří jsou hodně vybíraví a nebo mají i nějaké zdravotní omezení, že nemohou jíst všechno. Přesto jim vegetariánská strava vyhovuje a zvládají se v pohodě i chutně  najíst. Není vždy potřeba mít teplou stravu, takže si nedělejte hlavu z toho, že třeba v práci nemáte nic teplého k obědu.  Uvařte si něco večer a nebo prostě až o víkendu. Důležité je být v pohodě a nestresovat se. Dbejte jen na dostatek luštěnin, celozrnných obilovin, zeleninu dávejte hodně a jezte syrové ovoce. Používejte oleje a nezaškodí ani semtam vajíčko a mléčný výrobek. Při zvýšení námaze a nebo oslabení organismu dodávejte vitamíny a minerály ve zvýšené míře, nejlépe přirozenou stravou.

Pak věřte , že jíte lépe, než kdejaký masožravec a budete  nejen zdravější, ale především čistější od všech negativních nánosů z masa a ze zabíjení.

 

PS:  Stravování těhotných žen a během kojení najdete pod částí Děti vegetariáni.

Obsah vitamínů, minerálů, bílkovin, mastných kyselin a další důležité látky v jednotlivých  potravinách najdete především v části Suroviny.