Děti ve škole a adolescenti

Děti od šesti let do 18 let.

 

 

Ve věku školní docházky si děti už sami řeknou, co jim chutná a co ne. Nevnucujte jim vždy jen svůj názor, mohou mít i svůj vlastní, třeba jim některé jídlo vyložene škodí, protože jejich tělo ho nepotřebuje, vy to máte třeba naopak a těžce chápete. Jen zkuste jim vysvětlit své důvody a trošku je přesvědčit, ale nedělejte násilí.

 

 Věřte, že vyrostou z některých chutí a nechutí. Jen zavzpomínejte ve své paměti, možná i vy jste kdysi nějaká jídla nejedli a dnes už jíte.

 

Hlídejte aspoň trošku, ať mají pestrost bílkovin: luštěniny, vajíčko, tvaroh, tofu, obiloviny.

minerály: zelenina, houby, ořechy, obiloviny celozrnné

vitamíny: ovoce, zelenina čerstvá

pití: vody, čaje, kysané mléko, šťávy.

  Ráno rozhodně snídaně, stačí voda či čaj a nějaké ovoce.

Dávejte jim stále svačiny. Nejlépe ať si je tvoří sami. Pití i do školy s sebou.

 Pokud sportují, dávejte jim obohacené šťávy o minerály, vitamíny B, hořčík, železo, C.

 Pokud se hodně potí, tak také hodně pití.

 Mě se osvědčilo u dětí  pití šťáv fytotonic a energoton , více na www.zdraviapriroda. cz, bohaté na B,C, železo,hořčík, z ovoce a bylinek.

 Můžete zařazovat i různé čaje bohaté na živiny:  zelený čaj( obsahuje hodně minerálů a čistí organismus), čaj rooibois( hodně minerálů), šípkový(vitamín C), kopřivový( nejlépe s citrónem, dobré pro větší vstřebání železa)

Na zklidnění mátový čaj, heřmánkový, meduňkový.

 Při nachlazení čaj z černého bezu, průduškový čaj, šalvějový čaj.  Sladit medem a nebo cukrem třtinovým.

 

Na různá nachlazení a oslabení organismu opět hledejte přírodní bylinky, vitamíny, sirupy.

Zařazuji do jídel také potraviny bohaté na vitamíny a minerály, především, pokud cítím jejich nedostatek, hlavně při nemoci a v zimě.

 mořské řasy( vápník, železo, hořčík, jód), sušené droždí Tebi(vitamíny  B, železo) ( obě do polévek, pomazánek, na chleba,...),  chlorelu( mnoho minerálů), pangamin( vitamíny B, železo, hořčík, zinek, selen), přírodní vitamín C z třešně acerola. Dá se vyrobit i čaj z borovice a smrku, který je také bohatý na C.

 Hodně C je i v kiwi, v citrusech obecně. Ale také v brusinkách, šípkách,v brokolici,v angreštu, v petrželové nati, v pórku. Vše pokud možno nevařené nebo jen lehce vařené. Vařením se ničí vitamín C. Ničí se i za přítomnosti kovů.

 

 Potraviny, které běžně používám v různé úpravě:   sója, tofu, tempeh, sojové maso, tvaroh, vajíčka, čočka, fazole, rýže , brambory, nudle, špenát, okurku, rajče, papriku, mrkev, celer, červená řepa, pórek ,cibule, česnek, ořechy vlašské, lískové, para, mandle, dýňová semínka, sezamová semínka, slunečnicová semínka. Droždí Tebi, mořské řasy,olej olivový, slunečnicový, lněný, sezamový, máslo, sýry, kefír, mléko,pohanka, jáhly, kroupy, vločky,amarant, špalda, žito, petrželová nať, dýně, cuketa, lilek,houby,brokolice, květák, kapusta,zelí, kysané zelí, čínské zelí, zelený salát, kedluben, ředkvičky,zázvor, med, třtinový cukr, bylinky , skořice, kari, majoránka, bazalka, kopr, ......, ovoce podle sezóny běžné, i sušené ovoce bez konzervantů....

 

Omezujte u dětí sladkosti a různé smažené brambůrky, tyčinky a podobně. Bílý cukr a bílá mouka jim berou z těla živiny. Nabídněte jim a naučte je mlsat sušené ovoce a ořechy a různá semínka dýně, slunečnice apod. Bílá pšeničná mouka díky lepku  zanáší naše střeva a vytváří hleny v organismu, pak velmi lehce vznikají různé záněty a dochází k horšímu vstřebávání živin z potravin. Hledejte raději bezlepkové obiloviny nebo pšenici špaldu, která se prodává jako celé zrno i mouka  a má méně lepku. Nudle kupukte raději z tvrdé pšenice. Pečivo jen celozrnné, ale ne barvené. Nedávejte do všeho jen pšeničnou mouku, ale nahrazujte ji např. pohankovou moukou, kukuřičnou moukou, rýžovou, vločkovou a podobně. I sušenky lze koupit z těchto obilovin.

Bílý řepkový cukr je opět ve výrobcích z obchodu snad všude, i v pití. Pokud ho konzunujeme moc, tak opět škodí. Bohužel dnešní děti ale i dospělí konzumují cukr více, než by měli. Nahrazujte raději bílý cukr cukrem třtinovým, který se lépe vstřebává v těle. Nebo slaďte medem či různými přírodními sirupy bez cukru. Dnes se dá koupit i výrobek vyrobený z rostliny stévie, která má sladké listy. Získává se šťáva z listů a ta lze koupit např. ve zdravých výživách. Stévie nemá žádné kalorie , dobře sladí a navíc obsahuje i nějaké minerály . Nic se nemá přehánět, tedy ani stevie. Vřele doporučuji diabetikům a  tam , kde potřebujete upravit váhu.

Naučte se mlsat sušené ovoce, ale bez konzervantů. Dále lze chuť na něco malého  ale ne sladkého místo různých tyčinek nahradit pojídáním ořechů a semínek. Nejlépe vlašské a lískové ořechy, mandle, para ořechy, pistácie, sezamová semínka, lněná semínka, slunečnicová semínka, dýňová semínka. Určitě najdete i další. Vyhýbejte se jen burským oříškům, bohužel většinou projdou díky své vlhkosti plísňovým procesem a tak obsahují alfatoxin, který je rakovinotvornou látkou. 

Nebo pečte buchty s třtinovým cukrem, z celozrnné mouky a podobně. Makové buchty a ořechové, tvarohové. Bábovky s vajíčky s také míchejte mouku s celozrnnou a  amarantovou.  Nepoužívejte margaríny a jiné emulgované tuky, jsou neztravitelné a zbytečně tělo zanáší.   Na mazání používejte jen máslo a dobré sýry, nebo zeleninové pomazánky. Na vaření oleje a nebo čisté máslo.

Dají se koupit ve zdravých výživách i různé bezmasé salámy, párky, pomazánky, tofu, tempeh a podobně. Je to rychlé a dostatečně ochucené i pro vybíravce. Většinou lze vše konzumovat i za studena i za tepla, příprava je rychlá. Tofu lze upravit jak na slano, tak i na sladko jako tvaroh.

 Tvořte  a vařte i různé karbanátky, záviny, pice a učte své děti také vařit a samostatnosti. Hlavně pokud si hodně vymýšlí. Dejte jim prostor v kuchyni, ale ať také po sobě uklidí a umyjí nádobí. Pokud vědí, co vařit, tak mohou i sami nakupovat. Veďte je co nejvíce k samostatnosti a k práci.

Pokud doma něco dělají, tak jim říkejte, že pracují a je to jejich práce, ne pomoc. Oni jsou přece normální členové rodiny a domácnosti a nepomáhají, ale mají svou přidělenou práci. Svou práci musí přednostně vždy udělat, pak mají volno a své kroužky a zábavu.

 Nedělejte práci, kterou mají dělat oni, nikdy za ně. Učte je tak vlastní zodpovědnosti. Co zvládnou sami, tak rozhodně jim nepomáhejte.

 Jak budou zodpovědní doma, tak budou zodpovědní i ve škole a později i v práci a ve své domácnosti.

 Podle věku jim postupně práci přidávejte.

Nešetřete chválou  a láskou.

 Adolescenti mají sice období mručení a divných odpovědí a vyhýbají se dotyku s dospělým rodičem, ale přesto je někdy pohlaďte a obejměte, nebo lehce šťouchněte. Taky to potřebují, jen to nahlas neřeknou.

PS: Nechcete být přes týden ve shonu kvůli obědovému jídlu pro dítě?

Pokud to jde, domluvte se ve školách s vedoucím kuchyně, jestli by vašemu dítěti nemohli dávat místo masa třeba tofu, tempeh a podobně, které vy do školy donesete do zásoby, stačí tak jednou do měsíce. Tyto výrobky mají dost velkou trvanlivost a kuchařky je mohou velmi rychle ohřát a nebo i upravit.  Zkoušejte i jiné možnosti, třeba se dohodnete i na bezmasém jídle vařeném, na vajíčku, na zelenině. Je vždy nutné to alespoň zkusit. Někde na školách to půjde a někde třeba ne. Potom nezbývá, než dávat velké svačiny a vařit doma.

 

Určitě vše zvládáte a tak přeji hodně úspěchů při tvorbě receptů a chuť obmněňovat jídla a mít plno zdraví a energie pro studium, práci i zábavu!úsměv.gif (253 B)