Batolata

 

 

Batole je dítě od jednoho roku do 3 let.

V tomto věku dítě hodně roste a také se začíná hodně pohybovat a také chodit a učí se běhat, skákat a podobně.

Má tedy potřebu jíst dostatečně bohatou stravu, aby jeho tělesný a  ani duševní vývoj neměl zbytečnou chybu, která by se mohla projevit třeba i v pozdějším věku. V dětství tvoříme vlastně základ pro dospělého člověka, tím myslím jeho kosti, zuby, mozek, kůže, celková odolnost.

Pokud to lze, tak ještě stále kojíme, ale už ne stále, spíše jen jako lehká svačinka či pití před spaním.

 Tedy rozhodně krmíme dalšími jídli naše batolátko. Doporučuje se dávat jídla tak 5x denně, i 6x. Raději menší porce  a vícekrát.

Dítě potřebuje hodně celozrnných obilovin, tak 3x do týdne luštěniny, stačí troška, protože v luštěninách je hodně bílkovin i v malém množství. Lze podávat i výrobky z luštěnin, jako je tofu, tempeh či sojové maso, různé pomazánky i  z čočky a fazole.

Vařenou ale i syrovou zeleninu, ovoce.

Rostlinné kvalitní oleje a čerstvé máslo či sýry.

Můžete dávat i jogurty a to z kravského mléka a nebo sojové.

Melte  oříšky a dávejte je třeba do kaší.

 Doporučuji ráno dávat ovoce. Na svačinku obiloviny či jogurt a nebo tvarohové krémy.

Na oběd vařenou zeleninu a luštěniny, brambory, rýži, jáhly, pohanku, kroupy, vločky a další obiloviny jako přílohu. Vajíčka.

Zkoušet syrovou zeleninu najemno postrouhanou třeba i zamíchat do hotové polévky . Nebo ze strouhané zeleniny vymačkat šťávu a dát pít.

Zahušťovat polévky obilovinama a vločkama a droždím Tebi. Dávat i sezamová a lněná semínka do jídel, stačí trošička.

 Dochucovat jídla lehce solí, popřípadě bylinkami a oleji. Olej střídat, olivový, lněný, slunečnicový a další.

Učit děti jíst i větší kousky vařené zeleniny i syrové, třeba mrkev, kedluben, květák, okurka a další. Kousky sýra a sojového masa.

 

Na večeři je dobré dělat různé obilné kaše  a to ze začátku jen lehce zahuštěné.

Střídejte krupičku z pšenice s krupičkou z kukuřice, z pohanky, různých vloček.

Dochucovat lze máslem, cukrem ale i medem. Dále skořicí, kakaem, mletým mákem, kokosem ,ořechy pomletými, svatojánským chlebem.

 Lze zařazovat pečivo a mazat různými pomazánkami a doplňovat zeleninou a bylinkami. Pečivo nejlépe celozrnné.

 

Velkým obloukem se vyhýbejte  ztuženým margarínům a mikrovlnce!

Margaríny jsou  pro lidský organismus v podstatě nestravitelné, tělo si s nimi moc neví rady. Nedejte tedy na nehorázné reklamy o zdraví margarínu, který se bezvadně roztírá. Bohužel ale škodí.

Nakupujte raději normální kravské máslo a nebo máslo kokosové či vyrábějte zeleninové pomazánky a nebo pomazánky z tvarohu.

Jakékoliv jídlo, které projde mikrovlnným ohřevem se stává pro člověka mrtvou potravou. Dochází při mikrovlnném ohřátí k velkému kmitání molekul jakékoliv látky v mikrovlnce a rozbití těchto molekul a  tak se stává jídlo mrtvé a tedy bez energie pro člověka .

 My jíme především proto, že potřebujeme energiii k životu a ne jen proto, abychom zaplnili své žaludky a břícha. Jíme-li mrtvá jídla bez energie, stejně se budeme cítit hladový, i když budeme mít plná břicha.

 Vyhoďte raději mikrovlnku, pokud ji už vlastníte, jen vám škodí a raději ohřívejte jídla v hrnci. Stejně nejzdravější jídla jsou čerstvá a ne ohřívaná. A co se vaření týká, tak na to máme přece sporák a na pečení troubu.

Pokud jste někde v restauraci, poptejte se, jak vaří a ohřívají jídla, je možné , že tradičně používají na vše mikrovlnku. Já zažila několikrát, že i smažený sýr dodělávali v mikrovlnce a na moji otázku proč?, ...   tak odpovídali, že prý je ten sýr pak lepší. Tedy asi pohledově ano, ale jako jídlo totálně ztratilo hodnotu.

Skutečně je naše stravování někdy hodně ujeté do špatných návyků a to všude. Zkuste tedy Vy sami alespoň doma to nepodporovat a tam , kde můžete tomu zamezte i venku a to především u dětí.

 

Dávejte dítěti dostatek pití během dne. Některé děti si zatím sami neřeknou, že mají žízeň. Musíte je vy kontrolovat  a pití obměňovat. Popřípadě dát pití do zajímavé lahvičky.Není třeba dávat pití do lahvičky s dudlíkem, dítě by se mělo učit pít z hrníčku, můžete ze začátku dávat hrníček s tzv. pítkem, s uzávěrem proti vylití.

Doporučuji obyčejnou ale dobrou vodu, lehké čaje, jako je heřmánek, meduňka, šípek, kopřiva, fenikl,ovocné čaje.  Není třeba dochucovat, popřípadě jen lehce medem.

Dávejte i různé šťávy z ovoce a ze zeleniny, nejlépe čerstvě vymačkané, jinak raději moc ne.

Můžete dávat i mléko kravské a nebo sojové, ale nepřehánět. Batole nemusí mít od rána do večera jen mléčné výrobky od kravičky, ty mu ve větším množství spíše škodí a zahleňují jeho maličký organismus. Kojení ale nevadí, to je přirozené lidské mléko.

Nedávejte dětem raději zatím minerálky a jiné sycené nápoje, zatím jim mohou i ublížit vysokou koncentrací některých minerálů a kysličníků.

Vyhýbejte se pití :  různé kofoly, cocacoly , sirupy s  kys. benzoovou a umělými sladidly, šťávy, které se vydávají za ovocné, ale ovoce neviděli, a podobně.

Doporučuji bědlivě číst složení nápojů, než se je rozhodnete dítěti koupit či dát pít.

 

 Na konci třetího roku  je dítě schopno jíst s dospělými, jen jídla by měla být méně kořeněná a solená.

 Dítě má mít dostatek pohybu i spánku a samozřejně láskyplné péče a veselé hraní. Hraní  spojené s rozvojem jeho schopností hrubé i jemné motoriky a myšlení.  Vše s ohledem ke věku dítěte.

 

I lékařská komora konečně vydala prohlášení, že děti živené vegetariánskou stravou  mohou být  zdravé a splňuje tato strava dostatečná kritéria pro jejich plnohodnotný vývoj a růst.

 Tedy pokud dbáte na vyváženou stravu a obměňujete složení potravin, není se čeho obávat, ba právě naopak. Podporujete tím zdraví svých dětí, předcházíte tak u nich běžným civilizačním chorobám i rakovině.

 Podporujete u nich i etické a citové chování ke zvířatům, k přírodě a také k lidem.