co pít

Pít se musí a to prý minimálně 2 litry denně.

 Podle mě je to hodně individuální a záleží na tělesné konstituci a na vykonávané činnosti daného člověka.

 U malých dětí je to samozřejně méně. Přesto právě u nich je třeba hlídat, kolik vlastně vypijí, protože některé děti jsou tak zaujaty hrou, že zapomínají, že mají žízeň.

Podobně je to u starších lidí, ketří zase pijí málo a to ještě k tomu dehydratující kávu. Měli by pít, i když nemají žízeň, protože, jakmile mají žízeň, většinou už jsou dehydrovaní, tedy reflexe žízně je hodně snížena. S tím pak také souvisí i nemoci a různé bolesti. Kolikrát nedostatek vody je hlavní příčinou nemocí.

 

Rozhodně je voda základ žití, bez ní to nejde. Vždyť jsme složenni asi ze 70 procent z vody. Tedy pijme dostatečně , i když se nám zatím nehlásí sucho v krku a myslíme si, že nemáme žízeň. Jde tady jen o zvyk a rutinu.

 

 

1. Pokud máte dobrý zdroj vody, tak obyčejná voda z kohoutku je nejlepší.  Stačí ji vylepšit třeba tím, že ji necháte chvíli odstát. Nejlépe ve  skleněném džbábku. Ještě lepší je mít džbánek  s krystaly  a nebo hezkým nápisem na povrchu, třeba láska a vděčnost. Tyto věci působí energeticky na vodu jako balzám a přeměňují vodu v lék.

Jestli máte někde možnost brát vodu z přírodní studánky, tak neváhejte, to je nejlepší voda , co můžete pít, sami určitě pocítíte, jak vás nabíjí.

Je dobré pít vodu s citrónem a to nejlépe na lačno ráno, dobře to čistí organismus.

2. Čaj ovocný, bilinkový je také dobré pít a to nejlépe střídat druhy , ať si tělo moc nezvykne a má pestrost. Dobrý je také čaj zelený a nebo roibois(Bohaté na minerály).   Existuje mnoho dalších čajů, např. ze zázvoru, který je výborný antioxidant a pomáhá hlavně při nachlazení. Černý čaj není dobrý, jednak je pražený a má mnoho kofeinu.

Zkuste čaje nedoslazovat a zvykejte si na přirozenou chuť a vůni. Pokud ale musíte sladit, tak raději jen medem a nebo stévií.

3. Můžete vyrábět čerstvou šťávu z ovoce a nebo ze zeleniny. Šťávy navíc neobsahují tolik dušičnanů a mají mnoho výživných vitamínů a minerálů a mnoho čerstvé energie.

Jakékoliv šťávy z obchodu jsou minimálně homogenizované, tedy přešli teplotou, která přemění zásadité věci v kyselé a to už není pro tělo tak dobré, jako čerstvé šťávy. Navíc, některé šťávy z obchodu obsahují navíc další látky i škodlivá E a zbytečné cukry.

4. Pít mléko je sice možné, ale raději nepřehánět, je dokázáno, že mléko zahleňuje. Tak se pak nedivte, že máte chronickou rýmu a podobné problémy s průduškama či alergiemi. Je možné pít také sojové mléko, rýžové mléko, kokosové mléko a další.

5. Pít kysané mléčné výrobky je lepší, než jen mléko, přece jen to tělu pomáhá, ale zase bych to nepřeháněla.

6. Káva.... věčný to nápoj, který ale škodí a zase jen škodí. Kdo si ale na ni jednou zvykl, těžko odvyká. Pokud to ale jde, tak alespoň omezte.( škodí kofein,  pražení, zanáší střeva). Existuje třeba ajurvédské kafe či obilná káva.

7. Kakao.....dává se dětem,ale pochutná si i dospělý. Opět se nejedná o nejlepší nápoj, tedy raději omezeně, když už to musí být.( škodí pražení a mléko)

8. Minerální vody-- lze pít a někdy se i doporučují kvůli nekterým minerálům, ale pokud bychom pili jen minerálky, tak si vytvoříme v těle kameny a budeme mít problém.  Navíc pozor, některé ochucené minerálky obsahují škodlivé přísady a zbytečné cukry. Vybírejte a čtěte si složení. U dětí velmi omezeně s minerálkami.

9. Kupované studené čaje a jiné hotové nápoje-- Vždy se dívejte na složení, ať si zbytečně nepřidáváte do těla  škodlivá E , kyselinu benzoovou, umělá sladidla a podobně.

10. Lze si koupit i různé rozpustné šťávy či jiné nápoje, vyrobené z bylinek, rostlinek a bohaté na vitamíny a minerály, Vyrobené šetrnou metodou tak, aby se zachovala co nejvéce přírodní vlastnost látek.

Např.  tzv. Zelený ječmen, určitě zdravé, ale nemusí všem chutnat zelený nápoj.

Další je např. Aloe vera šťáva, taky dobré , ale pozor většina výrobců přidává kyselinu benzoovou, silně rakovinnou látku, jako konzervant, nechápu sice proč tak znehodnocuje tak bohatou šťávu, ale je to tak.

Šťávy fytotonic a energoton od firmy missiva, vyrobené zrostlin bohatých   na vitamíny a minerály, bez konzervantů. www.zdraviapriroda.cz

Umělé rozpustné šumivé nápoje bych vynechala úplně, ty většinou do těla nic dobrého nepřinesou, jen ho zanesou.

11. Alkoholické nápoje úplně vynechte. Vždyť přece víte, že nám alkohol škodí. Nejenom, že zabíjí buňky v mozku, ale rozhodí naši nervovou soustavu . I pití alkoholu v malých dávkách , ale pravidelně škodí. Jakýkoliv alkohol škodí. Je to  droga ať si říkáte co chcete. Oblbuje a ve větším množství i zabíjí. Někdy zabíjí i v malém množství, ale pomalinku a po létech pravidelné konzumace, třeba jen 1 piva denně. To dobré , co v pivu je je vlastně zničeno tím alkoholem, ten nadělá v mozku takový guláš, že veškeré trávení v těle je pak špatně, no a pokud se to děje pravidelně, tak se to musí jednou někde projevit. Navíc alkohol ovlivňuje i naše vnímání a cítění a tím vlastně škodí i naší duši.

Proč vynakládat nemalé peníze za alkoholové nápoje, které nám škodí, to fakt nechápu.

Někdy se setkávám s názorem, že bez alkoholu není zábava a uvolnění. Tak já nevím, jestli zábavu někdy dělalo pití samotné a nebo chuť lidí se bavit a být prostě nakloněn pro každou legraci. Většinou mám pití spíše spojeno  s nudou a s výjevy, které spíše normální zábavu narušovali.

Pokud máte rádi pivo a dělá vám dobře, myslím, že si lze zvyknout na bezalkoholické pivo, které splní chuť hořkou i dodá potřebné vitamíny a minerály.